Waarom kiezen voor het Drupal CMS?

Image
Drupal 10

Ediax werkt graag met Drupal voor het realiseren van websites. Het content management systeem (CMS) heeft een uitgebreide en professionele community achter zich staan. Daardoor komt er telkens nieuwe functionaliteit beschikbaar, worden alle veiligheidsmaatregelen tijdig genomen en is het systeem uitermate gebruikersvriendelijk.

Het aanmaken van een nieuwe pagina op een website is dankzij het CMS niet meer dan het invullen van een webformulier. Het CMS zorgt er voor dat de pagina een eigen webadres (URL) krijgt en dat de pagina getoond wordt op het moment dat je met een browser als Chrome, Safari, Firefox of Edge dat adres intypt. Open source software heeft het grote voordeel dat de broncode beschikbaar is en dat een grote groep programmeurs gezamenlijk het onderhoud doet. Bovendien hoef je voor het gebruik van open source software geen licenties te kopen.  

Drupal is een geavanceerd open source content management systeem voor dynamische of de uitgebreidere websites. Publiceer je dagelijks nieuwe content van verschillende soorten (bijvoorbeeld video, nieuwsberichten, agenda, opleidingen), is er content die onderling samenhangt (denk aan boeken met auteurs) of zijn er verschillende soorten gebruikers of gebruikersrollen, dan is Drupal een uitstekende keuze. 

22 redenen om te kiezen voor het Drupal CMS:

  1. Het is een open source content management systeem.
  2. Er zijn duizenden kant-en-klare modules om de functionaliteit van het CMS uiit te breiden.
  3. Drupal leunt op bewezen sterke frameworks als Symfony, Guzzle, CKeditor en Twig.
  4. Een security team binnen de gemeenschap ziet toe op de kwaliteit van de code en distribueert updates zodra dat noodzakelijk is. Veiligheid voor allles!
  5. Geen vendor lock-in, alle broncode is altijd voor iedereen beschikbaar.
  6. Vanaf Drupal 8 is er een duidelijk migratie-pad voor nieuwere versies
  7. Drupal kent een uitgebreid systeem van rollen en rechten voor gebruikers wat het CMS uitermate geschikt maakt voor de meest complexe (community) websites.
  8. De ingebouwde Media Manager beheert afbeeldingen (png, gif, jpg, webp), audio en video. 
  9. De websitebeheerder kan gemakkeiljk content-typen aanmaken voor verschillende soorten content (denk aan: nieuws-artikelen, agenda-items, events, whitepapers etc).
  10. De beheerder kan via de interface door simpel te klikken nieuwe en maatwerk velden aanmaken ("custom fields") zoals tekstvelden, datumvelden, radiobuttons en checkboxes
  11. Layout Builder maakt het voor een webredacteur om content op een pagina te plaatsen en verplaatsen alsof het lego-blokjes zijn.
  12. Bijna alle functies in Drupal zijn aan te passen of uit te breiden door programmeurs met maatwerk-software. Op die manier gaat het systeem nooit 'knellen'. 
  13. Drupal is uitermate geschikt voor responsive websites die perfect tonen op een smartphone, een tablet of een desktop computer.
  14. Uitgebreide functionaliteit om API's aan te bieden of informatie van API's binnen te halen is al ingebouwd, wat een Drupal-website uitermate geschikt maakt om te functioneren naast andere systemen.
  15. Drupal websites zijn supersnel. De laatste Drupal-versies zijn voorzien van uitgebreide en superslimme caching-systemen, zowel voor anonieme als ingelogde gebruikers.
  16. Drupal is schaalbaar, je kunt met een basis website beginnen en deze later helemaal uitbouwen met nieuwe functionaliteit. Maar ook in aantallen gebruikers is Drupal schaalbaar, heeft een website heel veel bezoek, dan kun je er bijvoorbeeld een Varnish web application accelerator voor zetten.
  17. Toegankelijkheid staat hoog in het vaandel bij de Drupal-community. 
  18. In een standaard configuratie is Drupal al helemaal geoptimaliseerd voor zoekmachines, maar omdat Drupal-bouwers alles naar hun eigen hand kunnen zetten, kun je je helemaal uitleven met search engine optimalisation (SEO).
  19. Het uitrollen van updates voor de website kan helemaal geautomatiseerd worden. Het installeren en updaten van Drupal en alle modules gaat snel met Composer. De configuratie van de website wordt ook bewaard in de git repository. Op die manier creƫer je een perfect werkende Ontwikkel, Test, Acceptatie en Productie OTAP-straat voor Drupal.
  20. Headless voor Drupal. Drupal is een uitstekend content management systeem voor een headless CMS. Bij een headless CMS is de presentatie ('de voorkant' of frontend) helemaal gescheiden van de gegevens ('de achterkant' of backend). 
  21. Het Drupal-CMS kan standaard overweg met meerdere databasesystemen. Hoewel het standaard draait op (de verschillende varianten van) MySQL, het communiceert ook met PostgreSQL of Microsoft SQL.
  22. Drupal is ideaal voor e-commerce en webshops waarbij content een belangrijke rol speelt. Drupal integreert de webshop naadloos in de content (en omgekeerd).

 

Drupal-versies

Op dit ogenblik bouwen we alle nieuwe websites met Drupal versie 10. We ondersteunen en onderhouden echter Drupal versies 7, 8, 9 en 10. Verder verzorgen we ook de content-migratie van oudere Drupal-versies naar nieuwere.

 

Drupal roadmap

Drupal versie

Release

End-of-life

Backwards
compatibel

7

 

5 januari 2025

nee

8

 

november 2021

nee

9

 

november 2023

ja

10

14 december 2022

 

ja