Ediax blog

Nieuwe diensten, handige tools, wetenswaardigheden en andere zaken die we tegenkomen op het gebied van media, uitgeven, content en webtechnologie verzamelen we in de Ediax blog.

Verdwijnt Drupal-hosting onder Windows?

Drupal 11

Bij de core-committers van Drupal leeft het idee om het hosten van productiewebsites op een Windows-platform niet langer te ondersteunen. Ontwikkelaars daarentegen kunnen Windows blijven gebruiken. Het gebruik van Windows voor hosting loopt al jaren terug.

Drupal, Joomla, Typo3 en WordPress bundelen krachten in Open Website Alliance

Drupal logo

De makers en drijvende krachten achter de open source content management systemen Drupal, Joomla, Typo3 en WordPress willen de wereld en vooral zakelijke besluitvormers duidelijk maken dat open source te verkiezen is boven propriëtaire systemen. Daarom hebben zij de Open Website Alliance opgericht om de keuze voor open source software te promoten.

Drupal 9 support eindigt 1 november 2023

Drupal 10

Nu Drupal versie 10 al bijna een jaar op de markt is, is het ook tijd om Drupal 9 uit te faseren. Die uitfasering valt samen met de end-of-life van Symfony 4; Drupal leunt nu eenmaal stevig op het solide Symfony-framework.

Drupal 10 roadmap belooft meer gebruikersgemak

Drupal 10

Drupal is hét CMS voor ambitieuze websitebouwers, maar door de steile leercurve haken sommige bouwers vroegtijdig af. De roadmap belooft meer eenvoud en gebruikersgemak met een betere Layout Builder en automatische updates.

Drupal 7 ondersteuning verlengd tot 5 januari 2025

Drupal logo

De ondersteuning van Drupal 7 door de community met security fixes is verlengd tot 5 januari 2025. Eerder was het doel om daarmee in november 2023 te stoppen. Met deze verlenging krijgen oudere websites meer tijd om de overstap naar Drupal 10 te maken.

Wat is social DRM?

DRM zet content op slot

Social DRM staat voor 'social digital rights management' en betekent bijna altijd dat een e-boek een zichtbaar en onzichtbaar watermerk heeft. In tegenstelling tot andere kopieerbeveiligingen voor e-books zoals Adobe DRM kun je boeken met een 'social DRM' altijd (nu en in de toekomst) en in elke reader blijven lezen.

Wat zijn ACSM-bestanden?

Adobe Digital Editions logo

Meestal krijgt u bij een webwinkel na de aankoop van een e-book een link toegestuurd. Met deze link kunt u het e-book downloaden en soms levert dat een bestand op met de extensie .acsm, bijvoorbeeld URLLink.acsm. Deze ASCM-bestanden zijn zwaar beveiligd tegen kopiëren en helaas alleen leesbaar met Adobe Digital Editions.

Drupal 10 verschijnt op 14 december

Drupal 10

Versie 10 van het CMS Drupal verschijnt op woensdag 14 december 2022. De gebruikersinterface is aanzienlijk verbeterd met twee gloednieuwe moderne themes: Olivero voor de 'voorkant' en Claro voor de 'achterkant'. Voor ontwikkelaars is het gemakkelijker geworden om een theme met een eigen smoel of branding te creëren dankzij een starterkit basistheme. De ingebouwde wysiwyg editor is nu CKEditor 5.

Voordelen en nadelen van een headless CMS

Unsplash - Yahor Urbanovich

Grotere websites werken steeds vaker met een headless CMS. Bij een headless CMS is de presentatie ('de voorkant' of frontend) helemaal gescheiden van de gegevens ('de achterkant' of backend). Vaak zijn het ook compleet gescheiden systemen, de backend draait bijvoorbeeld met Drupal en de frontend met Vue. Via API-calls haalt de frontend daarbij realtime gegevens uit de backend.

Open Source steeds meer in trek bij bedrijven

Drupal

Steeds meer bedrijven ontdekken de kracht van Open Source Software (OSS). De transparantie bij open source spreekt aan, maar ook de support van de community (die bugs oplost, veiligheidsproblemen signaleert en repareert) is aantrekkelijk. Tenslotte is het vermijden van een vendor lock-in een belangrijk aspect bij de keuze voor een open source oplossing.

Online bestedingen van Nederlandse consumenten blijven groeien

Thuiswinkel.org

De online bestedingen van Nederlandse consumenten komen in Q1 2022 uit op € 8,2 miljard, een stijging van 7% ten opzichte van lockdown-kwartaal Q1 2021. De groei wordt aangejaagd door de sterke groei van diensten (+125%). Voor producten is er dit kwartaal geen groei, maar een krimp van 18%. Tegelijkertijd liggen de online bestedingen van producten nog altijd op een hoger niveau dan Q1 2020 en Q1 2019 (pre-corona).

Sterke groei podcasts luisteren in Nederland

GfK Logo

Gedurende 2022 heeft het luisteren naar podcasts een duidelijke sprong gemaakt. Het online bereik van de commerciële Nederlandse podcasts, de Apple Podcasts app, Google Podcast app en nieuwkomer Podimo steeg in mei 2022 naar ruim 1,3 miljoen unieke personen, zo blijkt uit de online resultaten van GfK GXL/DAM.