Boekwinkel Kaleida

Kaleida

Kaleida is de online boekwinkel met meer dan 160.000 boeken, ebooks en luisterboeken.  De website gebruikt o.a. Drupal, Laravel en Vue. Aansluitingen op CB Logistics (Centraal Boekhuis, eBoekhuis en Luisterhuis) zorgen voor de distributie van gekochte producten. De webshop is speciaal ingericht voor de verkoop van boeken in diverse uitvoeringen en bundelt productuitvoeringen tot titels.

Grote uitdaging bij de bouw van een online boekwinkel is om orde te scheppen in de enorme hoeveelheid boeken. Hoe gaat de bezoeker het boek vinden dat hij zoekt? En hoe stuit hij op het boek waarvan hij niet wist dat ie het zocht? Ofwel: hoe kun je serendipiteit bewust creëren? Kan dat eigenlijk wel? Hoe kun je de geordende schappen van een boekwinkel emuleren? Of de vakkennis van de boekhandelaar in een systeem stoppen? Categoriseren kan via NUR, maar die indeling bestaat al decennia en is ondertussen opgevolgd door bisac of thema. Waar de boekhandelaar op z'n winkelvloer waarschijnlijk experimenteert met looppaden, kassakoopjes, mate van behulpzaamheid en thematische tafels met selecties, kun je online natuurlijk ook gaan experimenteren om te komen tot de best mogelijke boekwinkel. 

Dagelijkse update

Iedere dag krijgt Kaleida de laatste updates met boek-metadata van CB Logistics. De metadata wordt verspreid middels xml-bestanden in het Onix-formaat. Hoewel xml zich kenmerkt door een leesbare bestandsindeling, zorgen de 200 codelijsten van Onix er weer voor dat de xml redelijk onleesbaar is voor niet-ingewijden. Een groot voordeel van Onix is wel dat het een wereldwijde standaard is die bewaakt wordt door de stuurgroep Editeur. Met de dagelijkse update wordt de (leverings-)informatie rondom duizenden boeken bijgewerkt en tientallen nieuwe boeken toegevoegd. Er verdwijnen ook boeken, soms omdat ze uitverkocht zijn en er geen nieuwe herdruk komt, soms verdwijnen ze richting ramsj en soms verschijnt een boek niet omdat de auteur of uitgever het bij nader inzien toch niet zag zitten. 

Boeken zoeken en selecties

Alle informatie rondom een boek (titel, ondertitel, serie, flaptekst, prijs, actieprijzen, leverbaarheid, taal, nur, thema, auteur, illustrator, vertaler) wordt in een zoekmachine van de website (SOLR) gezet. Vanzelfsprekend dient de zoekmachine om resultaten van zoekacties van gebruikers te tonen. Maar op Kaleida wordt deze zoekmachine ook gebruikt om selecties van boeken te tonen. Een rubriekspagina is samengesteld op basis van een zoekopdracht Een zoekopdracht varieert van een eenvoudig zoeken op trefwoord tot een complexe query (vraagopdracht) met gebruik van veldnamen, Booleaanse operatoren als AND en OR en wildcards

Webshop met boeken

Hoewel de meeste webshop-software prima papieren boeken kan uitleveren, wordt het al uitdagend als je links naar ebooks en luisterboeken moet teruggeven aan de consument. En om zo'n link te verkrijgen, moet de webshop een API-call doen naar een webservice om een link terug te krijgen naar een ebook of luisterboek waarin ook nog de gegevens van de koper zijn verwerkt. Zeker geen rocket science, maar de meeste internationale webshop-software ondersteunt dat niet standaard. Trouwens, voor het uitleveren van een papieren boek door CB Logistics (drop shipment) moet je een OPDNAW of LNEIG-opdrachtbestand samenstellen wat ook niet standaard is voor webshops. Hoewel de communicatie via deze bestanden prima verloopt, is deze techniek niet heel modern.
Via dezelfde soort bestanden komt ook een track&trace-code terug die de webwinkel weer naar de consument kan sturen. Kaleida stuurt iedere ochtend mails naar de consument met een PostNL track&trace-link zodat ze weten wanneer ze het boek in de eigen brievenbus kunnen verwachten.

Ediax beschikt over de specifieke kennis die nodig is voor het realiseren van een goede online boekwinkel.