Drupal 10 verschijnt op 14 december

Image
Drupal 10

Versie 10 van het CMS Drupal verschijnt op woensdag 14 december 2022. De gebruikersinterface is aanzienlijk verbeterd met twee gloednieuwe moderne themes: Olivero voor de 'voorkant' en Claro voor de 'achterkant'. Voor ontwikkelaars is het gemakkelijker geworden om een theme met een eigen smoel of branding te creĆ«ren dankzij een starterkit basistheme. De ingebouwde wysiwyg editor is nu CKEditor 5.

Upgrade
Voor zowel klanten als ontwikkelaars is het fijn dat een upgrade van versie 8 of 9 naar de gloednieuwe versie Drupal 10 goed te overzien is. Daarbij komt dat Drupal 9.5 en Drupal 10 hetzelfde zijn, behalve dat in versie 10 alle uitgefaseerde (deprecated) functionaliteit ook daadwerkelijk is verdwenen. Wie z'n websites dus goed en regelmatig onderhoudt, schakelt vrij gemakkelijk over naar Drupal 10. Voor ontwikkelaars is er gereedschap om eventuele problemen vroegtijdig te signaleren. De ondersteuning van Drupal versie 9 stopt eind 2023.

Modules
Voordat je een upgrade overweegt naar de nieuwe Drupal versie 10, is het zaak om ook alle contributed en maatwerk modules te controleren op compatibiliteit met versie 10. Houdt dan ook rekening met de php-versie, voor Drupal 10 is 8.1 de minimale php-versie.

 

Categorieƫn