Google indexeert nu ook e-books

Image
eBooks

Sinds kort geeft Google aan ook ePub-documenten te indexeren. ePub staat voor Electronic Publication en is het standaardformaat voor e-books. Daarmee wordt ePub in volwaardig alternatief voor PDF om documenten op een website te plaatsen. Langere teksten zijn veel fijner om te lezen in ePub-formaat omdat je daarmee het lettertype en de lettergrootte kunt veranderen. Bovendien ondersteunt iedere smartphone, tablet, desktop-computer en e-reader het ePub-formaat al dan niet met een extra applicatie als Calibre of een browser-plugin.

De ondersteuning van ePub door de Google-zoekmachine zou wel eens een omslag kunnen betekenen voor het bestandsformaat waarin een hoop websites documenten en rapporten opslaan. ePub is namelijk een stuk toegankelijker voor bijvoorbeeld blinden en slechtzienden omdat je de lettergrootte en lettertype kunt aanpassen, maar een document in ePub kun je ook laten voorlezen.

Bovendien leest een document in ePub-formaat ook veel fijner op een kleine tablet of e-reader omdat de tekst zich automatisch aanpast aan de schermgrootte (bijzondere ePub-documenten als kookboeken en stripverhalen met een vast opgemaakt formaat uitgezonderd).

Wie in de Google-zoekmachine zoekt naar een ePub-document met een bepaald trefwoord zoals bijvoorbeeld 'liefde', kan de volgende zoekopdracht geven: liefde filetype:epub

Categorie├źn