Sterk verbeterd contentbeheer met nieuwe Drupal versie 11

Image
Drupal 11

Midden in de zomer van 2024 is Drupal versie 11 verschenen. Deze versie maakt het beheer van velden van inhoudstypen gemakkelijker, ondersteunt Single Directory Components (SDC's), ondersteuning voor decoupled menu's (voor bijvoorbeeld React en Vue), verbeterd contentbeheer met opmaakopties, verbeterd bestandsbeheer en Symfony 6 heeft een upgrade gekregen naar versie 7. Drupal 11 draait met PHP-versie 8.3 en hoger. Drupal 10 blijft nog ondersteund tot midden 2026 wanneer Drupal 12 verschijnt.

Verbeterd veldbeheer

Tekstvelden van contenttypes kunnen nu een specifiek tekstformaat afdwingen wat handiger is voor webredacteuren. Ook het onderhouden en bewerken van revisies (tekstversies) is verbeterd. De functionaliteit voor lijsten met bulkbewerkingen is ook verbeterd met een zwevende actiebalk waarmee gebruikers snel acties kunnen starten op meerdere geselecteerde inhoudsitems.

SD Components

De Single-Directory Components functionaliteit is nu onderdeel van Drupal core zelf (niet langer als module). Met alles wat je nodig hebt voor je component in een enkele map, zijn componenten gemakkelijker te vinden, kunnen ze op verschillende plaatsen op de site worden hergebruikt en zijn ze gemakkelijker te schrijven. Met SDC hoeven front-end ontwikkelaars niet per se veel van Drupal te weten om ermee te kunnen werken.

Decoupled menu's

Drupal is als CMS uitermate geschikt om samen te werken met een headless systeem waarbij de voorkant dynamisch gegenereerd wordt door een op JavaScript-gebaseerd systeem (zoals Vue of React) en Drupal als CMS de content beschikbaar stelt via API's. Onhandig bij deze opzet is dat voor het creëren van menu's vaak wordt teruggevallen op een eigen maatwerk oplossing of op het hard coderen van de menu's. Drupal 11 maakt dit nu uitermate flexibel en ondersteunt daarbij de Linkset-standaard.

Bestandsbeheer

Het bestandsbeheer in Drupal 11 is verbeterd, ondermeer op het gebied van bestandsnamen. Media-entiteiten hebben ook ondersteuning gekregen voor het bewerken van revisies en de afbeeldingsstijlen gebruiken nu standaard het WebP-betandsformaat, waardoor de afbeeldingsgrootte met ongeveer 25%-34% wordt verkleind.

Workspaces

De nieuwe Workspaces-module maakt het voor webredacteuren mogelijk om nieuwe content te creëren en alvast te bekijken voordat deze op de publieke website staat. Een workspace is dus eigenlijk een kopie van de live site, die parallel aan de live site bestaat. Het biedt de mogelijkheid om in meerdere omgevingen aan een Drupal-site te werken, waar u wijzigingen kunt faseren en vervolgens kunt doorvoeren op de productiesite. 

Categorieën