Wat is social DRM?

Image
DRM zet content op slot

Social DRM staat voor 'social digital rights management' en betekent bijna altijd dat een e-boek een zichtbaar en onzichtbaar watermerk heeft. In tegenstelling tot andere kopieerbeveiligingen voor e-books zoals Adobe DRM kun je boeken met een 'social DRM' altijd (nu en in de toekomst) en in elke reader blijven lezen.

De meeste e-books worden voorzien van een 'watermerk beveiliging'. Hierbij wordt het e-book voorzien van zichtbare (bijvoorbeeld uw naam op iedere pagina) en onzichtbare kenmerken. Zodra u een e-book koopt, zal de webshop een watermerk in het e-book schrijven waarin uw gegevens zijn verwerkt.

Zo'n watermerk is bedoeld om inbreuk op auteursrechten/copyrights tegen te gaan. Het watermerk maakt het mogelijk om misbruik achteraf aan te tonen en op te sporen. Ook al kunt u een e-book of luisterboek met social DRM zonder hindernissen naar iemand anders sturen, zodra dit ongeoorloofde kopieergedrag wordt opgemerkt door de uitgever, kan die de oorspronkelijke koper van het e-book gemakkelijk opsporen en wellicht vervolgen.

 

Categorie├źn