Wat zijn ACSM-bestanden?

Image
Adobe Digital Editions logo

Meestal krijgt u bij een webwinkel na de aankoop van een e-book een link toegestuurd. Met deze link kunt u het e-book downloaden en soms levert dat een bestand op met de extensie .acsm, bijvoorbeeld URLLink.acsm. Deze ASCM-bestanden zijn zwaar beveiligd tegen kopiƫren en helaas alleen leesbaar met Adobe Digital Editions.

Dit bestand duidt erop dat u een e-book heeft gekocht met een zware beveiliging: Adobe DRM (digital rights management). Zo'n e-book kunt u uitsluitend lezen in een e-reader (of smartphone, tablet of desktop-computer) die ook Adobe DRM ondersteunt. Voor een pc, Mac of tablet kunt de App Adobe Digital Editions downloaden en installeren.

Vervelend aan een systeem van Adobe DRM is dat wanneer fabrikant Adobe stopt met Digital Editions, u uw gekochte e-books niet meer kunt lezen, ze zijn waardeloos geworden.

Het is daarom verstandiger te investeren in e-books die niet voorzien zijn van een fabrikant-afhankelijke DRM. E-books met een watermerk (ook wel social DRM genoemd) kunt u altijd en in iedere ebook-reader lezen en blijven lezen, ook in de toekomst. Vaak is er in deze ebooks een watermerk aangebracht dat op het oog niet zichtbaar is. Pas met een decodeer-programma is het watermerk leesbaar en wordt bijvoorbeeld zichtbaar wie de eigenaar van het e-book is. 

De e-reader Calibre beschrijft op haar FAQ-pagina een manier om een e-book via ACSM-link te downloaden en toch te bewaren in Calibre als ePub.

 

Categorieƫn