Automatisch nieuwsbrieven samenstellen en versturen

Copernica Publisher

Onlangs realiseerde Ediax de webapplicatie Boekhub in Drupal 9 voor uitgever Overamstel om gemakkelijker content (boek-metadata en artikelen, auteursinformatie, events etc) te publiceren op verschillende websites. Dit systeem wordt nu ook gebruikt om nieuwsbrieven inhoudelijk samen te stellen en te versturen via Copernica.

Imprint- en auteurswebsites

Als grote boekenuitgever is het namelijk ideaal om een centraal systeem te hebben om content te creëren voor de verschillende imprint- en auteurswebsites. Het aankondigen van een nieuw boek van een auteur vergt dan het aanmaken van één nieuwsbericht in het centrale systeem en door het zetten van vinkjes bepaal je zelf op welke website zo'n nieuwsbericht verschijnt (in dit geval op de website van de auteur en op de website van de imprint).

Afbeeldingen

Nog een groot voordeel van een dergelijk systeem is dat ook afbeeldingen centraal zijn opgeslagen. Hierdoor is er altijd één versie van een afbeelding die voor zowel de websites als nieuwsbrieven op een Content Delivery Network (CDN) staat. Afbeeldingen van boeken en auteurs komen direct uit de backoffice van de uitgever. Een redacteur kan hierdoor binnen een paar minuten een nieuwsbrief samenstellen uit recente artikelen, verschijningen van nieuwe boeken en toekomstige events. Vanzelfsprekend kan een redacteur ook besluiten content speciaal voor de nieuwbrief te creëren.

Snel samenstellen nieuwsbrief

Zodra een redacteur heeft gekozen voor welke imprint hij een nieuwsbrief wil versturen, krijgt hij een overzicht van recente content voor de betreffende imprint. Door simpelweg te klikken en het slepen van de items in de juiste volgorde, wordt een nieuwsbrief samengesteld. Hier blijkt de combinatie van Drupal met Vue voor interactieve pagina's en formulieren te resulteren in een overzichtelijk en snel te bedienen gebruikersinterface.

Is de redacteur tevreden met de content-items, dan kan hij direct vanuit de webapplicatie een preview van de nieuwsbrief opvragen. Dat kan per mail, maar ook direct in het systeem. De preview inclusief alle afbeeldingen en in de juiste huisstijl komt vanzelfsprekend uit Copernica om op die manier zeker te weten dat what you see is what you get!

Copernica nieuwsbrieven

Bijzonder aan de Boekhub-oplossing met centrale content is verder de directe koppeling met Copernica, een systeem voor het versturen van nieuwsbrieven. Boek- en auteursinformatie, artikelen en events voor een nieuwsbrief worden via de v3 API naar Copernica verzonden. De imprint van de nieuwsbrief bepaalt welk template wordt gekozen binnen Copernica. Op die manier wordt de nieuwsbrief altijd opgemaakt in de huisstijl van de imprint. 

Versturen

Nadat een redacteur de preview heeft goedgekeurd, kan hij de nieuwsbrief versturen. Dat kan zowel direct, als op een tijdstip in de toekomst. Copernica zorgt vervolgens voor de daadwerkelijke verzending.