Drupal 7 ondersteuning verlengd tot 5 januari 2025

Image
Drupal logo

De ondersteuning van Drupal 7 door de community met security fixes is verlengd tot 5 januari 2025. Eerder was het doel om daarmee in november 2023 te stoppen. Met deze verlenging krijgen oudere websites meer tijd om de overstap naar Drupal 10 te maken.

Drupal 7 werd begin 2011 gelanceerd en heeft het 12,5 jarige jubileum dus al gevierd; een eeuwigheid voor software. Sindsdien zijn Drupal versie 8, 9 en 10 verschenen, maar veel websites draaien nog steeds op de verouderde versie 7. Bij versie 7 is de overstap naar een nieuwe versie lastig, het vraagt veel werk van de websitebouwers en -ontwerpers. Niet zelden is het daarom beter om helemaal opnieuw te beginnen.

Drupal upgrades nu gemakkelijker

Na versie 7 heeft de Drupal-gemeenschap een belangrijke les geleerd: het upgraden naar een nieuwe versie moet een stuk gemakkelijk. Nu heeft Drupal een heldere upgrade-systematiek: bij een minor versie zoals 9.1, 9.2 en 9.3 verschijnt nieuwe functionaliteit en wordt meteen aangegeven welke functionaliteit op termijn uitgefaseerd wordt. Dat uitfaseren vindt plaats zodra een nieuwe major versie verschijnt zoals 10.0. Hiermee voorkomt de Drupal-gemeenschap het Windows-probleem om ook oudere hardware en software te blijven ondersteunen en daardoor niet echt kan vernieuwen. 

Support stopt nu écht

De vorige verlenging van de  support voor Drupal 7 is dus nog eens verlengd tot 5 januari 2025. Maar dit is dan écht de deadline geeft de Drupal-gemeenschap aan, een nieuwe verlenging komt er niet. Verder heeft men er ook voor gekozen om de stokoude PHP-versie 5.5 vanaf 1 augustus 2023 niet meer te ondersteunen.  

Drupal trainingen van Ediax

Categorieën