Boekhub: Create Once, Publish Everywhere

Website Overamstel Uitgevers

Ediax realiseerde de webapplicatie Boekhub in Drupal 9 voor Overamstel Uitgevers om gemakkelijker content (boek-metadata en artikelen, events etc) te publiceren op verschillende websites en in nieuwsbrieven.

Cope

COPE of Create Once, Publish Everywhere is bij uitstek geschikt voor uitgevers met meerdere merken of imprints. Content wordt in een centraal content management systeem gemaakt en vervolgens middels het zetten van vinkjes gepubliceerd op één of meerdere websites en in nieuwsbrieven.

Het handmatig knippen-en-plakken van content van het ene systeem naar het andere is hiermee verleden tijd. Bovendien bewaakt een dergelijk systeem ook embargo-datums; pas na het verstrijken van de embargo-datum en -tijd verschijnt een nieuwsbericht, evenement of persbericht op alle relevante websites en eventueel ook in automatisch gecreëerde nieuwsbrieven.

Onix-XML

Boek-metadata komt dagelijks uit de backoffice van Overamstel in de vorm van Onix v3 uit het Biblio-systeem van Virtusales Publishing Solutions. Deze Onix-xml wordt door Boekhub dagelijks ingelezen en verwerkt. Ediax heeft voor Onix een softwarebibliotheek ontwikkeld om efficiënt om te gaan met de tientallen codetabellen en classificaties (nur, thema en bisac). Het systeem onderscheidt daarbij werken, titels (productuitvoeringen) en medewerkers (auteurs, illustratoren, vertalers etc). Behalve het inlezen van metadata, haalt Boekhub ook afbeeldingen (voor- en achterkant boek), bladervoorbeelden (pdf) en luistervoorbeelden (mp3) op en plaatst die op een Content Delivery Network of CDN. 

Naast metadata en bestanden bevat het systeem ook links naar websites of social media en andere attachments (documenten zoals een persbericht) die bij de tekst horen. In Boekhub samengestelde nieuwsbrieven worden via een API overgebracht naar Copernica (e-mailmarketing) die ze vervolgens verzendt.

Redacteuren hebben uitsluitend toegang tot content die hoort bij de imprints en nieuwsbrieven waarvoor ze werken. 

Omdat de websites content real-time uit Boekhub halen, is er veel aandacht geweest voor snelheid en efficiency tijdens het bouwproces. Ediax realiseerde verschillende maatwerk REST-API's om informatie rondom een werk, uitvoering of medewerker razendsnel op te halen. Voor zoekopdrachten, overzichten en selecties wordt de SOLR zoekmachine aangesproken die binnen enkele milliseconden resultaten teruggeeft.

Websites van Overamstel die opgebouwd zijn met content uit de Boekhub webapplicatie zijn o.a.: